About us
Logies Ternier is a Bed & Breakfast that we started in 1991 and is quietly situated between Nieuwpoort - Stad & Nieuwpoort – Bad.
The Victor House
In the meantime, a new construction project was started in 2012 with a fairly large underground car park, 3 luxury studios with cooking facilities and a private garden for 4/5 persons each and 6 luxury rooms for 2/3 persons.
One of the studios is equipped for wheelchair users, so with the necessary extra facilities to offer the wheelchair user basic comfort and the nurse comes to the home for the necessary support!
A rich breakfast buffet with eggs and cookies is a great way to start every day!
In collaboration with Westtoer we work on the Happy Trip Partner formula, Train – Tram – Bus, so that the traveller can reach their destination very cheaply.
Hilde and Eddy
Naming The Victor House
We recently gave the new building a name, Het Victorhuis – B&B by Logies Ternier.
The name is first of all logically explained: The Victorhuis is located on the Victorlaan. But who was this Victor and what does he have to do with The Victorhuis.
Everything goes back to the 19th century where Victor Crombez of the Southern Netherlands Noble family was born in 1816 and after whom the Victorlaan is named. The son of Victor Crombez, August Crombez gave his name to the Voie August which after the First World War changed into the Albert-I-laan.
But Victor also refers to Victor Ternier, a great-uncle of Eddy and to Victorine Carpels, a great-aunt of Hilde.
The green thought:
In the context of the ecological idea, we have paid a lot of attention to the green story.
The sanitary water is heated by 9 solar boilers that heat 3 barrels of 500 liters of sanitary water.
The toilets are flushed with rainwater to minimize city water consumption.
In the laundromat we use rainwater that is heated by solar energy.
The glass gallery on the first floor ensures that the heat remains in the house and provides a very cozy atmosphere.
Recently, there is the possibility to charge your electric car in Het Victorhuis. Read here how to do that.
De nieuwe vergader- en ontbijtruimte
De vergader- en ontbijtruimte kreeg door kaligrafie-artiest Ludo Versteijlen een naam op de muur.
Die naam werd niet zomaar gekozen, maar hebben voor Nieuwpoortenaars een speciale betekenis.
De ontbijtruimte wordt 't Kattesas genoemd:
Het Kattesas vormt de verbinding tussen de Oude Veurnevaart en de Havengeul. Daarom wordt het soms ook het Oude Veurnesas genoemd.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd via het Kattesas een eerste poging ondernomen om de IJzervlakte gecontroleerd onder water te zetten. Dat gebeurde in de nacht van 26 op 27 oktober 1914 door Karel Cogge uit Veurne, kapitein Thys en enkele militairen. Het gebied tussen de IJzer en de spoorwegberm Nieuwpoort-Diksmuide was daarvoor door het leger afgebakend op aanwijzen van Karel Cogge. De watertoevoer bleek echter te gering.
Vanaf 29 oktober werd dit probleem opgelost door de watertoevoer via een kortere weg van de Noordvaart (Veurne Ambacht) te leiden. Dit gebeurde dankzij de bijdrage van Hendrik Geeraert uit Nieuwpoort, kapitein Umé en enkele militairen. Door deze oplossing kon de opmars van het Duitse leger tegengehouden worden.
Het Kattesas werd in 1995 beschermd als monument.
De vergaderruimte wordt voortaan de Ganzepoot genoemd:
Het sluizencomplex De Ganzepoot dateert uit het einde van de negentiende eeuw. Van bovenaf gezien heeft het geheel een grondplan in de vorm van een ganzenpoot. Vandaar komt ook de naam.
De vannen of uitlaatsluizen van het complex maken mogelijk dat de lage polders zich kunnen ontdoen van het overtollige water, terwijl de sluizen het waterpeil van de kanalen ten behoeve van de scheepvaart regelen. De deuren van de vannen zijn bij vloed gesloten, bij eb worden ze geopend om het overtollige water naar zee te loodsen. De eigenlijke sluizen worden gebruikt voor het versassen van schepen.
Via De Ganzepoot staat de Havengeul in verbinding met liefst zes verschillende verkeers- en/of drainage-inrichtingen. Van noord naar zuid herkennen we achtereenvolgend:
Het Nieuw Bedelfverlaat: een afwateringskanaaltje van de polders;
De Gravensluis: het kanaal Nieuwpoort-Plassendale vormt een ontsluiting naar de Oostkust toe;
Het Springverlaat: de Kreek van Nieuwendamme is een voormalige, meanderende loop van de IJzer en verzorgt de afwatering van de Nieuwlandpolder;
De Iepersluis: naar de IJzer en het Spaarbekken;
Veurne-Ambachtverlaat: afwatering in verbinding met de Noordvaart en de Slijkvaart;
De Veurnesluis: kanaal Nieuwpoort-Duinkerke (Veurnevaart).
Het bureel wordt voortaan het Bommenvrij:
Het Bommenvrij is een kruitmagazijn, gebouwd in 1820. Het is het enige gebouw dat de bombardementen van de Eerste Wereldoorlog in Nieuwpoort overleefde. Het paalt aan de Duvetorre, de ruïne van de St.-Laurentiuskerk uit de 13e eeuw. Het Bommenvrij is een beschermd monument.
De gang tussen de ontbijtruimte en de vergaderruimte is 't Ankerstraatje
De Ankerstraat is een heel smal straatje dat dwars door Nieuwpoort-Stad loopt. Dit pittoreske straatje moet je zeker eens doorwandelen. De overgrootouders van Hilde woonden in de Ankerstraat in Nieuwpoort.